Ugradnja parketa CLICK sistemom

Pažljivo pročitajte 

Parket možete polagati na bilo koju suhu, čistu, tvrdu i ravnu podlogu. U slučaju kada su neravnine veće od 2 mm po dužnom metru, prije polaganja pod treba odgovarajuće izravnati. Sadržaj vlage u podlozi mora biti niži od: 2% za betonski pod, 0,8% za drveni pod i 0,5 % za anhidridni pod. Parket mora biti skladišten u tvorničkom pakiranju u prostoriji u kojoj će biti položen bar 48 sati prije početka polaganja. Prije početka polaganja, savjetujemo Vam da pažljivo pregledate daske zbog mogućih grešaka i oštećenja. U slučaju da ustanovite bilo kakvo oštećenje, daske nemojte polagati već potražite savjet kod prodavača parketa. Na već položen parket reklamacije ne uvažavamo. Preporučljivo je pregledati daske i zbog izgleda, u smislu kombiniranja godova drveta i nijansi boja različitih dasaka, da bi se mogle položiti tako da konačan izgled poda bude prirodan i uravnotežen. Drvo je prirodan materijal pa su moguća odstupanja u nijansama boja, ali to ipak nikako ne predstavlja predmet reklamacije. 

Za ugradnju parketa potreban Vam je slijedeći alat: čekić, udarni čekić (kladivo), metar, pila sa sitnim zupcima ili električna pila, distanceri i nabijač. Kao zvučnu izolaciju na koju se polaže parket, možete upotrijebiti različite materijale koje ćete naći kod prodavača parketa: gastropen foliju, termo izolacijske ploče različitih debljina ili pluto. 

Prije početka polaganja treba odrediti smjer polaganja daski, s obzirom na oblik sobe i izloženost sunčevim zrakama. Preporučuje se uzdužno polaganje u odnosu na dužu stranu sobe. Izmjerite širinu sobe i od dobivene vrijednosti oduzmite širinu diletacije (obično je to 2 x 10 mm ), taj rezultat podijelite s širinom daski odnosno 207 mm. Na taj način ćete dobiti broj redova položenih daski i možete točno utvrditi koliko je potrebno izrezati posljednji red. U slučaju da je posljednji red uži od 70 mm, morate odgovarajuće izrezati prvi red daski da bi dobili simetrični oblik poda. Polaganje počinje ugradnjom izolacijske podloge. Bilo da je riječ o foliji ili izolacijskim pločama, ugradite ih tako da između njih ostane 2 mm prostora, a između zida i ploča 10 mm praznog prostora. Prvu dasku položite okrenutu perom ka zidu. Prvi red dasaka spajamo skupa na prednjoj strani pomoću čekića i nabijača. Kada je prvi red dasaka spojen, uz zidove namjestite distancere. Distanceri osiguravaju odgovarajući diletacijski prostor od zida. Sljedeći red počinjemo ostatkom iz prvog reda. Dužina te daske mora biti veća od 50 cm. Daske polažemo po uzdužnoj strani tako da dasku s perom položimo u žlijeb pod kutem od 45 stupnjeva i pritisnemo ka podu. Na kraju spojeve dodatno stisnemo uz pomoć udarnog čekića i kladiva da bi se daske blago potisnule skupa. Sve ostale daske montiramo na isti način, pri čemu moramo paziti na diletacijski razmak od zida i ostalih prepreka 7-10 mm . Na prednjoj strani daske spajamo pomoću kladiva i nabijača. Istovremeno po cijeloj dužini prostorije namještajte distancere. 

Upozorenje: prilikom ugradnje nikako nemojte upotrebljavati španer (napinjač). 

U slučaju ako u prostoriji postoje prepreke koje morate zaobići (npr. cijevi centralnog grijanja), na dasci označite potreban izrez, isjecite dio i dasku položite na uobičajeni način. I u ovom slučaju vodite računa o dilatacijskom razmaku. 

Posljednji red dasaka prilagodite u pogledu širine. U slučaju ako je potrebno izrezati daske, odsijecite dio koji ima žlijeb. Daske namjestite, i kao ostale stisnite skupa uz pomoć nabijača. Pazite na diletaciju. Nakon završenog polaganja, odstranite distancere i montirajte završne kutne letvice. Vaš novi pod je spreman za upotrebu. 

PODJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp