NAJČEŠĆA PITANJA

DOBRO JE ZNATI O PARKETU

Koja je razlika između višeslojnih i masivnih parketa?

Višeslojni parketi predstavljaju novu generaciju parketa, čija su svojstva znatno unaprijeđena u odnosu na masivne parkete. Zahvaljujući strukturi daske te međusobnoj povezanosti nosivog sloja sa vršnim odnosno gaznim slojem parketa, višeslojni parketi u manjoj mjeri reagiraju na utjecaj različitih nepovoljnih faktora iz okoline kao što su promjene temperature i vlage u zraku. Višeslojni sastav zbog svojstva iznimne dimenzijske stabilnosti za razliku od „masive“ omogućava proizvodnju parketa u velikim formatima daske. Višeslojni parketi zbog toga su primjereni za polaganje na podloge sa ugrađenim podnim grijanjem, a njihova ugradnja je znatno brža, čišća i jeftinija.  

Pogrešna je pretpostavka da su masivni parketi tvrđi i otporniji od višeslojnih parketa te da se mogu više puta reparirati jer su deblji i proizvedeni od jednog komada drva. Tvrdoću, a samim time i otpornost drveta na mehaničke podražaje ne definira njegova debljina nego vrsta, a u tom pogledu veoma je važna i površinska obrada parketa. Masivni parketi mogu se obnavljati, odnosno brusiti i ponovno lakirati otprilike jednako puta kao i višeslojni parketi jer je ukupna debljina materijala od spoja (pera i utora) do površine otprilike ista kod jednog i drugog proizvoda. 

Koja je razlika između dvoslojnog i troslojnog parketa?

U mogućnostima površinske obrade, ove dvije varijante parketa se ne razlikuju. Troslojni parket u odnosu na dvoslojni u nosivoj strukturi ima jedan dodatni sloj furnira koji ima stabilizirajuću fuknciju te mu daje na visini. Da bi se mogle proizvesti daske većih dimenzija (duljine 200 i širine 15 i više cm), koje ujedno zadovoljavaju kriterij čvrstoće i stabilnosti, one moraju biti izvedene iz 3 sloja odnosno proizvedene u obliku troslojnog parketa. Ne može se reći da je troslojni parket kvalitetniji od dvoslojnog parketa, jer oba proizvoda savršeno vrše svoju funkciju. Dvoslojni parket proizvodi se u manjim površinskim dimenzijama daske te je nešto tanji (prosječno 10 mm u odnosu na 14 mm debljine troslojnog parketa) što je u nekim situacijama prednost s obzirom da je izvedba podne obloge nerijetko ograničena zadanom visinom. 

Koja je razlika između trolamelnih i jednolamelnih parketa?

Jednolamelni troslojni parketi poznati i kao daske (eng. planks), imaju vršni sloj načinjen iz jednog komada u čitavoj duljini i širini daske. U takvom formatu ovi podovi omogućuju prikaz punog karaktera drva, te ostavljaju dojam luksuza i veće površine prostora. Danas je moguće dobiti daske parketa šire od 30 cm i dulje od 500 cm. 

Vršni sloj trolamelnih parketa sačinjen je iz tri jednako široke pruge lamela različitih duljina raspoređenih duž jedne daske većih dimenzija. Takav dizajn podsjeća na klasične parkete složene u ravni vez te ostavlja dojam gušće složenih manjih dasaka. Ove parkete iz estetskih razloga preporučljivo je ugraditi u manje prostorije iako to nije pravilo.  

Osim vizualnog dojma, osnovna razlika između ove dvije varijante troslojnih parketa je cijena. Zadana klasa odnosno gradacija drveta mora biti dosljedno izvedena na cijeloj površini lamele. S obzirom da je površina lamele kod jednolamelnih parketa jednaka veličini daske, posljedično je veća i potrošnja sirovine potrebna da bi se postigao konačan izgled parketa, pogotovo ako je riječ o „čišćoj“ klasi gdje nisu dozvoljene prirodne nepravilnosti drveta kao što su čvorovi, bjelika i slično.  

Da li odabrati uljeni ili lakirani parket?

Lak je neupojni premaz koji parketu pruža kvalitetan zaštitni sloj koji ga štiti od oštećenja, mrlja, i tekućine te olakšava čišćenje i održavanje. Sirovi parketi mogu se lakirati nakon ugradnje, međutim većina današnjih parketa na tržištu tvornički je lakirana pa govorimo o gotovim parketima. 
Lak parketu pruža relativno trajnu zaštitu koju treba obnoviti nakon 10 i više godina, ovisno o vrsti laka i korištenju parketa. U usporedbi sa uljenim parketom, lakirani parket ima nedostatak što eventualna oštećenja nije moguće sanirati mjestimično već je potrebno prebrusiti i ponovno lakirati cijelu površinu. 

Ako želite što prirodniji izgled drveta u svom interijeru, uljeni parket je pravi izbor za vas. Uljenje je znatno jednostavniji proces od lakiranja ali ga je potrebno periodično primjenjivati kako bi se drvetu vratila svježina. Ovisno o namjeni i opterećenosti prostora parket je potrebno nauljiti svake dvije do četiri godine. Uljeni parketi su za razliku od lakiranih manje otporni na mehanička oštećenja ali ih je sa druge strane moguće puno lakše i brže sanirati tako da se mjesto oštećenja po potrebi pobrusi i nakon toga tretira uljem. 

Prilikom donošenja odluke o izboru uljenog ili lakiranog parketa savjetujemo da u obzir uzmete vaše želje, ukus i životne navike kao i prostor u kojem parket namjeravate ugraditi.  

Da li se parket može polagati na pod sa toplovodnim podnim grijanjem?

Za ugradnju parketa na pod sa toplovodnim podnim grijanjem preporučujemo dvoslojne ili troslojne gotove parkete. Višeslojni gotovi parketi imaju odgovarajuću konstrukciju i debljinu od 10 do 15 mm. Donji, nosivi sloj, može biti vezana ploča, HDF ploča ili jelova daska. Ovakvom konstrukcijom daščice postiže se stabilnost parketa. Skupljanje i rastezanje ne odvija se na vidljivom – površinskom, već u nosivom sloju parketa. Pri zagrijavanju sustava podnog grijanja pazite da ne dolazi do brze promjene temperature te da temperatura poda ne prelazi 26 °C. Primjerena vlažnost zraka u prostoru je od 40 do 60%. 

Da li se parket može ugrađivati u kupaone?

Većina parketa nije odgovarajuća za montažu u vlažnim prostorijama. Izuzetak su termički obrađeni parketi koji se mogu montirati i u kupaone i u saune. Zagrijavanjem drveta u proizvodnji iznad 200 °C vlažnost drveta se spušta na skoro 0% i time se smanjuje stupanj rastezanja i skupljanja drveta pri promjeni postotka vlage u prostoriji gdje smo montirali podnu oblogu. Savjetujemo da za zaštitu poda u kupaonama koristite ulje za parket. 

Da li su parketi primjereni za polaganje u poslovne prostore, lokale, hotele?

Uljeni parketi koji se povremeno održavaju otpornijim uljima mogu se montirati i u javne prostorije. Uz odgovarajuću njegu i održavanje, parket i u takvim prostorijama može biti postojan dugi niz godina. 

Da li se parket čisti mokrom krpom?

Parket je površinski zaštićen uljem ili lakom. Bez obzira o kakvoj se zaštiti radi, pri čišćenju zbjegavajte pretjeranu upotrebu vode. Krpa za čišćenje treba biti dobro ocijeđena odnosno vlažna. Ako površinu pretjerano tretirate vodom, ona može proći kroz lak na vodenoj osnovi i ostaviti mrlju na drvetu ili jednostavno može doprijeti do donjeg sloja parketa koji posljedično bubri pa dolazi do podizanja parketa. Za čišćenje i održavanje upotrebljavajte namjenska sredstva za održavanje lakiranih i uljenih površina koja možete nabaviti u našim trgovinama. Za pojedinu vrstu parketa možemo vam preporučiti odgovarajuće sredstvo za održavanje. 

Da li se parket može ugrađivati na postojeću podnu oblogu (npr. Tekstil ili keramiku)?

Troslojni gotovi parket može se postavljati plivajuće na sve podloge koje su tvrde, ravne, suhe i čiste. U slučaju da niste sigurni da li parket možete položiti na Vašu postojeću podnu oblogu, predlažemo da se posavjetujete sa prodavačem ili parketarom. Parket možete lijepiti i na keramičke pločice koje ste prethodno izbrusili.  

Koliko vremena je potrebno za sušenje betonske glazure (estriha)?

Proces sušenja glazure zauzima vrlo važno mjesto u cijekupnoj fazi gradnje i potrebno mu je posvetiti pažnju i ozbiljnost. Površnim pristupom može doći do kasnijih šteta čija sanacija je izuzetno kompleksna i skupa. Parket možete ugraditi na estrih čija vlažnost ne prelazi granicu od 2%Vlaga u estrihu mjeri se omskim uređajem ili CM-om (Carbidna metoda) koji pruža najpreciznije rezultate. 
Na vrijeme isušivanja estriha utječu razni čimbenici kao što je debljina i ravnomjernost debljine estriha, vrijeme polaganja, unutarnja klima, cirkulacija zraka u prostoru, temperatura zraka i postotak vlage u zraku, vanjski klimatski uvjeti i drEstrih se u pravilu brže suši uz vrata i prozore gdje je protok zraka brži pa se svakako preporučuje što češće provjetravanje prostora. Pretjerano zaglađen estrih sa previše vode u omjeru dovodi do pojave viskozne glatke površine čime se zatvaraju pore kroz koje vlaga izlazi te se znatno produljuje vrijeme sušenja. Takav estrih preporuča se površinski prebrusiti kako bi se pore otvorile a vlaga oslobodila 
Prirodno vrijeme sušenja estriha ovisi o dosta čimbenika tako da je paušalna procjena vremena potrebnog za potpuno sušenje gotovo nemoguća. Vlaga iz dubine estriha mora izići kroz gornji sloj i to je jedini ispravan način sušenja. Stoga savjetujemo da se ne žurite sa ugradnjom podnih obloga te na taj način spriječite pojavu gljivica i plijesni ili bubrenje i oštećenja vaše podne obloge. 
 

Što je klasa (gradacija) drveta?

Kvalitetu parketa u pogledu estetskih osobina kao što su: čvorovi, tekstura, stupanj prisutnosti kanala za smole, varijacije boje, urasla kora itd., ocjenjuju proizvođači. Parket se s obzirom na javne ili interne standarde raspoređuje u različite razrede koje imenuje proizvođač: O, Δ, I, II, III, A, B, C, D, ekstra, standard, rustik, VS, exquisitselectnatur, design itd. Ove oznake se odnose na izgled površine i nisu povezane s kvalitetom izrade proizvoda. 

U kojem smjeru je najbolje položiti parket?

Daske je najbolje položiti u smjeru glavnog izvora svjetlosti. Na taj način ćete postići najbolji izgled poda i najmanje vidljive spojeve.Ukoliko su sve daske parketa jednakih duljina, sa parketarom možete dogovoriti polaganje u pravilnom ili nepravilnom ravnom vezu.

  • PRAVILAN RAVNI VEZ

  • NEPRAVILAN RAVNI VEZ

Postoje i parketi koje možete slagati u riblju kost, tzv. talijanski vez (Herringbone) pod 90 stupnjeva ili u francuski vez (Chevron) pod 45 ili 60 stupnjeva

Herrington
chevron

S obzirom da je parket prirodan materijal te su razlike u boji odnosno diskoloracija sasvim normalna pojava, savjetujemo da sa podopolagačem pregledate količinu parketa i dogovorite raspored dasaka u prostoriji kako biste postigli što ujednačeniji ukupan dojam. Također, savjetujemo da izdvojite daske koje vam najmanje odgovaraju kako bi se iste ugradile tamo gdje neće biti vidljive, primjerice ispod namještaja.

parketi
parketi2

DOBRO JE ZNATI O LAMINATU

Da li se laminat može montirati na pod sa toplovodnim podnim grijanjem?

Laminatni podovi mogu se ugrađivati na podove sa toplovodnim podnim grijanjem. Cijevi podnog grijanja moraju biti barem 3 cm ispod površine i temperatura vode u cijevima ne smije prelaziti 28 °C. Prilikom ugradnje, obavezno pratite upute prodavača podnog grijanja i proizvođača laminata. Savjetujemo vam da izbjegavate velike promjene temperature kada uključujete i isključujete sustav podnog grijanja. 

 

Da li laminat možemo montirati u kupaone i druge vlažne prostorije?

Inovativne vodootporne laminate moguće je ugrađivati u prostore kao što su kupaone. 

Da li laminatni pod možemo montirati u kuhinje?

Laminatni pod je primjerena podna obloga za sve stambene prostorije pri čemu moramo voditi računa o klasi laminata u odnosu na opterećenost prostorije. Klasa 32/AC4 namjenjena je stambenim prostorijama koje su više opterećene. S obzirom da je laminat plivajući pod preporuča se ugradnja do kuhinjskih nogica kako pod ne bi bio opterećen težinom kuhinjskog namještaja. 

Da li je laminatni pod jednostavan za čišćenje?

Čišćenje laminatnih podova je vrlo jednostavno. Prljavštinu počistite usisivačem ili metlom. Mrlje odstranite vlažnom krpom, odnosno sredstvom za čišćenje koje ste razblažili u vodi. U slučaju da su mrlje tvrdokorne sredstvo nemojte razblaživati. Pri čišćenju pazite da voda ne ostaje na površini, odnosno da je krpa dobro ocijeđena.  

Da li laminatni pod smijemo položiti na drugu, postojeću podnu oblogu (npr. tekstilna obloga, keramika, parket)?

Laminatni pod možete montirati na sve podloge koje su dovoljno tvrde, čiste i suhe. To znači da na keramiku, parket i ostale tvrde podloge možete montirati laminat (u slučaju da su dovoljno ravni), uz obaveznu zvučnu izolaciju kao što je pluto ili XPS podloga. Meke podne obloge (npr. tepihe) morate odstraniti. 

 

Da li je laminatni pod otporan na ogrebotine i druga mehanička oštećenja?

Laminatni podovi su, ovisno od jačine i otpornosti na habanje podijeljeni na klase od 31/AC3 do 33/AC5. Laminatni pod nije u potpunosti otporan na mehanička oštećenja: oštri i teški predmeti mogu ga oštetiti. Visoke potpetice cipela, mekani gumeni kotačići uredskih stolica i sl. ne pretstavljaju opasnost (namještaj koji nema kotačiće na nogicama zaštitite jastučićima od filca). Površinu laminata možete oštetiti kamenčićima pa Vam savjetujemo da upotrebljavate otirače za obuću. 

Da li je laminat primjerena podna obloga za poslovne prostorije, lokale, hotele?

Laminatni pod klase 33/AC5 može se polagati i u opterećene javne prostorije. Ovi laminati su veoma otporni na habanje. Mogu biti debljine i do 14 mm i izuzetno su stabilni. Preporučamo korištenje što kvalitetnije izolacijske podloge kao što je pluto. 

Da li laminatni pod može biti štetan po zdravlje?

Svi lamnitani podovi iz našeg prodajnog programa izrađeni su po europskim standardima te imaju sve potrebne certifikate i atesteLaminatni pod nije štetan ni za osobe osjetljive prirode jer se grinje (mikroorganizmi) na njemu ne zadržavaju. 

U kojem smjeru u prostoru je najbolje položiti laminatni pod?
Daske je najbolje položiti u smjeru glavnog izvora svjetlosti. Na taj način ćete postići najbolji izgled poda i najmanje vidljive spojeve. 

 

DOBRO JE ZNATI O PVC I VINILU

Jesu li LVT podovi sigurni za zdravlje?

Vinil ploče nisu štetne za zdravlje. Posjeduju certifikat  A+ na VOC testu što ove podove čini antibakterijskim. Antistatički premaz odbija prašinu i ne stvara elektricitet zbog čega su ovi podovi pogodni su za prostore u kojima borave djeca ili osobe sklone alergijama. 

Jesu li LVT podovi pogodni za podno grijanje?

Zbog  dobrih toplinskih svojstava (visoka toplinska propusnost) čest su odabir za podove koji imaju podno grijanje. 

Mogu li se LVT podovi ugraditi u kupaonu?

Vinil ploče imaju svojstvo vodootpornosti što omogućuje njihovu uporabu u vlažnim prostorijama poput podova i zidova kupaona, kuhinja, predulaza i slično.
U tom slučaju potrebno ih je lijepiti za podlogu. 

Koji su načini ugradnje LVT podova?

Možete ih ugraditi click sistemompunoplošnim lijepljenjem, ili sistemom Loose Lay – polaganje bez na čičak ljepilo bez trajnog lijepljenja što omogućava zamjenu daske uslijed eventualnog oštećenja u bilo kojem trenutku.

Da li su LVT podovi jednostavni za održavanje?

Zbog jednostavnosti održavanja ovi podovi sve češće se ugrađuju u javne prostore kao što su trgovine i izložbeni saloni. 

Da li je Vinil primjerena podna obloga za poslovne prostore?

Izuzetna izdržljivost i čvrstoća,  antistatičnost  te otpornost na vlagu i  bakterije omogućuje upotrebu LVT podova i u najopterećenijim prostorima. Pojedine varijante ovih podova atestirane su za industrijsku namjenu.

Koja je razlika između linoleuma i PVC podova?

Linoleum podovi napravljeni su prirodnih materijala: lanenog ulja, smole, pluta i sličnih biorazgradivih  punila i pigmenata što im daje antialergijska, antibakterijska i antistatična svojstva. Kao takvi najčešće se koriste u privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama, školama i vrtićima . Unutarnja struktura linoleuma ista je i kao njegova površina, što znači da će površinska oštećenja, ukoliko dođe do habanja podne obloge, biti manje vidljiva.  
PVC podovi napravljeni su od sintetičkog materijala – polivinilklorida. Iako nisu homogeni kao linoleum, PVC podovi imaju zaštitni površinski sloj koji ih štiti od habanja, ogrebotina i mrlja te su primjereni za ugradnju u domaćinstvima te javnim objektima. Prednosti PVC podova su brže i jednostavnije postavljanje te svakako pristupačnije cijene.