Mjerenje vlage u estrihu CM metodom

Nudimo uslugu mjerenja CM (karbidna metoda) koju je svakako potrebno izvršiti prije postavljanja parketa, laminata i drugih podnih obloga. Time sprječavamo neželjene posljedice i pojavu štete, kao što su: dizanje vlage po zidu, bubrenje parketa i laminata, oštećenje zidova i pojavu plijesni. 

Dozvoljeni postotak vlage cementnih glazura prije postavljanja: 

  • 1,8 % za parket 
  • 2,0 % za laminatni pod 
  • 3,0 % za keramičke pločice 
  • 1,8 % za elastične obloge 
  • 1,8 % za tekstilne obloge (nepropusne) 
  • 3,0 % za tekstilne obloge (paropropusne) 

 

CM metoda služi za vrlo precizno i brzo mjerenje vlage u podnoj glazuri (estrihu). Koristi se za mjerenje prije postavljanja podnih obloga, kao završna provjera radi točne kontrole vlažnosti. Izravno pokazuje postotak vlage s razredom točnost od 0,1 % odstupanja.  

Na niže priloženim slikama redosljedom je prikazan postupak izmjere. Vlaga se inicijalno izmjeri digitalnim omskim uređajem kako bismo dobili predodžbu o stanju estriha. Ukoliko inicijalno mjerenje pokaže znatno odstupanje od postotka vlage primjerenog za izvođenje podopolagačkih radova, mjerenje CM metodom odgađa se prema procjeni podopolagača, a u dogovoru sa investitorom. Za postoupak mjerenja CM metodom potrebno je izuzeti uzorak estriha iz cijelog sloja. Uzorak se usitnjava i miješa nakon čega slijedi vaganje. Odmjereni uzorak stavlja se sa karbidnim kapuslama u uređaj koji nakon kemijske reakcije prikazuje točan postotak slobodne vode odnosno vlage u estrihu. 

PODJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp