Upute za čišćenje i održavanje drvenih podnih obloga

OPĆENITO 

Vaš parket potrebno je njegovati i održavati na odgovarajući način. Za čišćenje nečistoća koje abrazivno mogu djelovati na površinu parketa, primjerice pijesak koristite usisavač ili mekanu četku. Na ulaze postavite kvalitetne otirače, koji sprječavaju unošenje pijeska u prostorije gdje se nalazi paket. 

Na nogice namještaja nalijepite podmetače od filca – tako ćete prevenirati oštećenja. Namještaj nemojte pomicati tako da ga vučete po parketu već ga podignite i premjestite. U slučaju da prolijete vodu ili neku drugu tekućinu odmah je obrišite. 

Mrlje od kave, crnog vina odmah obrišite da ne bi ostavile trajne posljedice. U slučaju da imate teškoće sa odstranjivanjem tvrdokornih mrlja posavjetujte se sa našim prodajnim savjetnicima. 

Ako su podovi jako prljavi morate ih očistiti ručno uz pomoć krpe i odgovarajućih sredstava za čišćenje. Izbjegavajte pretjeranu upotrebu vode jer može doći do oštećenja parketa (parket može nabubriti). 

LAKIRANE POVRŠINE 

Lakirane površine nakon ugradnje treba očistiti sredstvom za čišćenje lakiranih površina. To sredstvo može biti u obliku koncentrata kojeg treba razrijediti u vodi (pratite upute), ili jednostavno upotrijebite sredstvo za čišćenje koje se nalazi u raspršivaču i ne treba ga razrjeđivati. Podnu oblogu potrebno je dobro usisati. Zatim navlažite meku krpu i čistite u oba smjera. Savjetujemo Vam da parket dodatno zaštitite sredstvom za njegu parketa koje u sebi sadrži i određen postotak laka. Nakon prve impregnacije upotrebljavajte ga i kasnije (jedan do dva puta godišnje), time ćete osvježiti lak i pokriti manje ogrebotine. Po parketu nakon impregnacije nemojte hodati nekoliko sati. Preciznije upute u pogledu upotrebe ovakvih sredstava nalaze se na pakiranju. U slučaju agresivnijih mrlja i nečistoća posavjetujte se sa stručnom osobom o upotrebi različitih sredstava za čišćenje koji su namijenjeni u tu svrhu. Ukoliko se na praketu pojave tragovi pohabanosti laka treba ga ponovo brusiti i lakirati. U slučaju kada je lak već potpuno odstranjen s površine izazovi sa obnovom parketa su veći. Brušenje i lakiranje prepustite stručnoj osobi – parketaru. 

ULJENE POVRŠINE 

Pri uljenju parketa upotrebljavaju se ulja koja ističu prirodan izgled drveta i povećavaju otpornost na habanje, prljavštinu i vlagu. Odmah nakon zavrešnog polaganja parket očistite sredstvom za čišćenje uljenih parketa (različita su sredstva ovisno o boji parketa). Time ćete površinu zaštititi od prljavštine i pod će dobiti dodatnu zaštitu. Da biste postigli zadovoljavajući rezultat, pratite upute proizvođača koja su istaknuta na pakiranju. Pod treba prvo suho počistiti, odnosno usisati. Zatim sredstvo za pranje parketa razrijedite s vodom (pratite upute). Mekom krpom, namočenom u otopinu, nanesite sredstvo na pod. Izbjegavajte pretjeranu upotrebu vode. U slučaju većih površina upotrijebite dvije posude. U jednoj posudi napravite otopinu sredstva za čišćenje, u drugu utočite čistu vodu u kojoj ćete ispirati krpu. Krpu uvijek prvo isperite u vodi i zatim je namočite u sredstvo za čišćenje. Nakon nanošenja sredstvo ne treba dodatno brisati krpom koja je isprana u vodi jer se tako skida naneseni zaštitni sloj. Pustite nekoliko minuta da parket dobro upije i zatim ga obrišite suhom krpom u smjeru drvenih vlakana. Podove treba i kasnije redovno održavati sredstvima za čišćenje uljenih površina. Na početku bi postupak trebalo ponavljati jednom tjedno, odnosno po potrebi, ovisi koliko je pod opterećen, ali nikako manje od jednom mjesečno. 

Nakon svakog čišćenja sa sredstvom za čišćenje uljenih površina Vaš pod će biti otporniji na nečistoće i čvršći. Nakon uobičajenog »vlažnog« čišćenja dublje mrlje možete odstraniti uz pomoć nekoliko kapljica koncentrata sredstva za čišćenje. Koncentrat nanesemo direktno na mrlju i pustimo da djeluje oko 5 min. nakon čega pod očistimo uobičajenom otopinom za čišćenje (voda i sredstvo za čišćenje). Povremeno uljene površine treba osvježiti uljem za održavanje uljenih parketa. 

Površine gdje je sloj ulja odstranjen habanjem, nakon tretmana ovim uljem, opet dobivaju svjež izgled. Ovisno o tome da li se radi o bijelo ili natur uljenim površinama upotrebljavajte odgovarajuće ulje. Prije nego što nanesete ulje pod morate dobro očistiti. Da biste odstranili ostatake sredstva za čišćenje, pod očistite intenzivnim sredstvom za čišćenje. Nakon što je parket potpuno suh možete početi sa uljenjem.  

Pri uljenju tempertura prostorije mora biti od 16 °C do 20 °C. Ulje nanesite na pod i ravnomjerno ga rasporedite uz pomoć mašine za poliranje koji ima odgovarajući filc ili ručno pamučnom krpom. Ostavite da djeluje 10 do 15 minuta. U slučaju da površina nije dobro natopljena ponovite postupak. Višak ulja s poda odstranite uz pomoć krpe. Da biste ulje nanijeli u pravoj količini koristite raspršivač ulja. 

Nakon sat vremena pod ispolirajte ručno ili mašinom za poliranje (150 okretaja u minuti) sa bjelim ili crvenim filcom. Kuteve i ostale teško dostupne dijelove ispolirajte ručno. Pod morate polirati toliko dugo dok se ne osuši. Posljednje poliranje mora biti u smjeru drvenih vlakana.  

UPOZORENJE: opasnost samozapaljivosti. 

Krpe koje su namočene uljem obavezno trebate isprati vodom odmah nakon uljenja i osušiti ih na otvorenom prostoru. 

Nakon uljenja pod se mora sušiti barem 24 sata i za to vrijeme nemojte gaziti po njemu. Ulje se kristalizira približno tjedan dana te za to vrijeme budite pažljivi pri pomicanju namještaja. Ako želite dodatno zaštititi parket od nečistoća preporučamo da otprilike tjedan dana nakon uljenja parket tretirate sredstvom za čišćenje. 

Ne upotrebljavajte krpe koje sadrže mikro vlakna, jer u suprotnom Vaši podovi mogu postati grubi i neotporniji na nečistoće. Upotrebljavajte krpe koje su od prirodnih vlakana, kao što su npr. pamuk i vuna. 

Tablica čišćenja i održavanja drvenih podnih obloga

PODJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp